Coen Schenk

Componist Coen Schenk begon op negenjarige leeftijd met het spelen van een muziekinstrument en op dertien jarige leeftijd met componeren. Na eerste een opleiding gevolgd te hebben tot interieurontwerper, studeerde hij compositie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en de Universiteit van Gotenburg, Zweden.

Schenks’ werk onderzoekt het expressieve vermogen van muziek; het vermogen om in muziek uitdrukking te geven aan ideeën of gedachten. Muziek is een taal, maar omdat hierbij de letterlijke betekenis van woorden ontbreekt, zijn de onderwerpen die in muziek kunnen worden uitgedrukt anders dan bij gesproken taal. Vanwege het suggestieve karakter leent muziek zich bijzonder goed om te communiceren in beelden, vormen, bewegingen en sferen - van abstract tot fysiek - met de mogelijkheid gevoelens en emoties op te roepen.

Daarnaast zijn er in de ontwikkeling van de muziek allerlei vormen, modellen en genres ontstaan, die de expressieve mogelijkheden enorm hebben vergroot. Dit alles tezamen is het speelveld waarop Schenks’ composities tot stand komen.

Schenks’ werk omvat composities voor orkest, ensemble, kamermuziek (waaronder strijktrio, blaaskwintet en slagwerk) en piano solo. Hij werkte samen met Ensemble Modelo 62, Orkest de Ereprijs, Kamerorkest Musica Vitae, Ensemble för Ny Musik, Ysaÿe Trio en pianisten Tobias Borsboom, Susanne Kessel en Jonas Ollson. Met pianisten Viktor Yuandong Mattsson en Eke Simons heeft hij een langdurige samenwerking, zo gaf Simons de première van de Twee Bagatellen en het voor haar geschreven stuk Recital #1 en Mattsson de premières van Koraal & Boogie en Drie stukken uit Schetsen. Met de Noorse componist Erik Stifjell richtte hij het internationale componisten collectief Lüdkamer op.

Schenks’ stukken zijn uitgevoerd op festivals en concerten in Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Zweden, als ook in China, Japan en de Verenigde Staten. Naast componist is Schenk organisator van concerten en uitgever van muziek.

Meer Coen Schenk via: YouTube & SoundCloud